Snažna solarna oluja mogla bi pogoditi planetu. Šta bi to značilo?

NASA je objavila kako je sunce u u periodu maksimalne solarne aktivnosti koja bi

mogla trajati još godinu .

Rekli su kako bi to moglo izazvati nove pojave polarnih svjetlosti prenijeli

su američki mediji.

Šta bi sve to moglo značiti za nas saznajte u nastavku.

 

Što je solarni maksimum?

Solarni maksimum označava vrhunac solarnih ciklusa koji traju približno 11 godina. Ovaj trenutni solarni maksimum započeo je prije dvije godine, a naučnici su sada potvrdili da Sunce ulazi u svoju najaktivniju fazu. Prema procjenama stručnjaka, u narednih godinu ili dvije možemo očekivati brojne aurore i pojačanu aktivnost koja bi mogla utjecati na našu tehnologiju.

Stručna mišljenja o solarnoj aktivnost

Dr. Lisa Apton, kopredsjednica međunarodnog panela eksperata podržanog od strane NASA-e i NOAA-e, izjavila je: “Ono što trenutno posmatramo ukazuje da je Sunce ušlo u maksimalnu fazu solarnog ciklusa.” Prema stručnjacima, na početku solarnih ciklusa, aktivnost Sunca obično je slabija, a zatim se s vremenom povećava.

Značaj trenutne aktivnosti Sunca

Trenutno se Sunce nalazi u svom 25. solarnom ciklusu, mjerenja za koji su započela 1755. godine. Zapaženo je da se aktivnost Sunca povećala početkom 2023. godine, kada su zabilježene neke od najjačih solarnih oluja u posljednjim decenijama. U maju ove godine, najveća solarna oluja u posljednjih dvadeset godina donijela je polarnu svjetlost koja se mogla vidjeti širom Sjedinjenih Američkih Država, čak i u područjima poput Jamajke i Južne Afrike.

Aurora na neočekivanim mjestima

Još jedna značajna solarna oluja zabilježena je u oktobru, kada je aurora viđena na mjestima gdje je inače rijetko prisutna, poput Floride i Turske. Ovo pokazuje koliko dalekosežan uticaj solarne aktivnosti može biti.

Posljedice nakon maksimalne aktivnosti

Važno je napomenuti da, čak i kada ovaj period maksimalne solarne aktivnosti završi, i dalje možemo očekivati jake solarne oluje. Neki od najjačih solarnih događaja u istoriji, poput oluje iz maja 1921. godine, dogodili su se kada je Sunce izlazilo iz maksimalne faze. Ova oluja izazvala je auroru na mnogim mestima, dok su telegrafski sistemi u New Yorku bili oštećeni.

Kako se solarni maksimum nastavlja, naučnici i entuzijasti prate pojave koje donosi ova prirodna aktivnost. Ova fenomenalna pojava ne samo da obogaćuje noćno nebo već i predstavlja važne informacije o stanju našeg Sunca i njegovim utjecajem na Zemlju.