ROMSKA PIJACA NEVJESTA U BUGARSKOJ. Majke prodaju kćerke od petnaest godina a jedna stvar je na cijeni: NEVINOST…

 

Kalaidži predstavljaju drevnu romsku zajednicu u Bugarskoj koja vekovima neguje bogatu tradiciju kroz razne običaje i verovanja. Njihova kultura je posebno očigledna tokom “Romske pijace nevesta”, događaja koji se održava svake prve subote pravoslavnog posta u Staroj Zagori. Tada ceo grad ulazi u kolektivno veselje, sa mnoštvom ljudi koji se druže, igraju, piju i jedu na poljani izvan grada.

Običaji Romske pijace nevesta

Na ovom događaju, mlade devojke, obučene u šarene haljine i sa bogatom šminkom, igraju i upoznaju se sa mladićima. Njihove majke prate svaki njihov korak, ponosne na to što su njihove ćerke dosegle uzrast potreban za ispunjenje tradicije. U središtu ovih okupljanja su, međutim, kompleksni pregovori oko cene mlade, gde se miraz postavlja kao ključna stavka.

Miraz kao ključni faktor

Ljubav u ovom kontekstu često ostaje u drugom planu, dok su vrednosti i finansijski aspekti na prvom mestu. Devojke od 15 godina su svesne da brak za njih donosi kraj detinjstva i početak novog života kao supruge i majke. Kalidži su poznati po tradicionalnim zanatima, ali je njihova kultura sve više podložna promenama, naročito kada su u pitanju običaji vezani za brak.

Zabrane i tradicija

U ovoj polunomadskoj zajednici, žene i devojke su često izolovane, a zabranjeno im je druženje s muškarcima izvan svoje porodice. Njihova nevinost postaje ključna za visinu miraza, dok se smatra da je svaka devojka koja nije nevina dostupna po znatno nižoj ceni. Ova pijaca predstavlja jedinu priliku za devojke da se susretnu s muškarcima, uz strogu pratnju članova porodice.

Uticaj savremenog sveta

Međutim, sve se više mladih Roma bori protiv ove tradicije, želeći da donesu svoje odluke o braku. Savremena tehnologija, poput mobilnih telefona, omogućila im je da sagledaju svet izvan svojih zajednica, što dovodi do promena u njihovim vrednostima.

Ekonomski izazovi i promena zanata

Osim što se običaji menjaju, ekonomija Kalaidži takođe prolazi kroz transformaciju. Tradicionalna proizvodnja lonaca i tiganja se smanjuje zbog jeftinije konkurencije iz Kine. Mnogi muškarci iz ove zajednice preusmeravaju se na rad u građevinarstvu, često odlazeći u inostranstvo kao nadničari.

Želja za autonomijom

Starije žene Kalaidži sve više traže autonomiju i priliku da izađu iz okvira tradicionalnog domaćinstva. Ipak, loše obrazovanje i ekonomska nestabilnost često ih sprečavaju u ostvarenju ovih želja. Iako se manifestacija pijace nevesta i dalje održava, njeno značenje i obim se smanjuju, što odražava šire promene unutar same zajednice.

Kalaidži, kao deo bogate romske tradicije u Bugarskoj, suočavaju se s izazovima modernizacije i promenama u društvenim normama. Njihova tradicija, iako i dalje prisutna, prolazi kroz značajne transformacije koje će oblikovati budućnost ove zajednice.