Zapečena palenta sa šAmpinjonima i topljenim sirom..

Ova ukusna i jednostavna jela često su savršena opcija za brzu večeru ili obrok s prijateljima. U nastavku slijedi recept za palentu s gljivama i topljenim sirom koji će zadovoljiti i najizbirljivije nepce. Ovaj recept je jednostavan, a pruža bogatstvo okusa koje ćete obožavati.

Sastojci

  • 250 g palente
  • 1 l vode
  • Prstohvat soli i putra
  • Kantica šampinjona
  • 2 režnja bijelog luka
  • Malo crvenog luka
  • Malo maslinovog ulja
  • Malo soli i bibera
  • 200 g topljivog sira (poput gaude)
  • Svježi peršin (sitno nasjeckan)

Priprema

1. Kuhanje palente

Prvi korak u pripremi ovog jela je zagrijavanje vode. U veliku posudu ulijte 1 l vode i dodajte prstohvat soli. Pustite da voda proključa. Kada voda zakuha, polako dodajte 250 g palente uz neprekidno miješanje kako biste izbjegli grudice. Kuhajte palentu dok ne postane kremasta, a po želji je možete ostaviti malo mekšom nego inače. Na kraju, umiješajte malo putra kako biste joj dodali finu aromu.

Nakon što je palenta gotova, izlijte je u prethodno nauljenu vatrostalnu zdjelu. Upotrijebite maslinovo ulje za podmazivanje.

2. Priprema povrća

Dok se palenta kuha, vrijeme je da pripremite povrće. Na srednje jakoj vatri zagrijte malo maslinovog ulja u tiganju. Dodajte sitno nasjeckani crveni luk i pržite ga dok ne omekša i postane staklast. Zatim dodajte narezane šampinjone, a po želji i malo sitno sjeckanog peršina. Sve dobro promiješajte, dodajte malo soli i bibera te pržite dok se gljive ne izdinstaju.

U posljednjem trenutku, dodajte sitno nasjeckani bijeli luk i još malo promiješajte. Bijeli luk dodajte na kraju kako bi zadržao svoju aromu i svježinu.

3. Složite jelo

Nakon što su gljive izdinstane, rasporedite ih ravnomjerno po pripremljenoj palenti. Pazite da svaki zalogaj bude bogat povrćem.

Zadnji korak je dodavanje 200 g naribanog topljivog sira. Pospite ga po gljivama, pazeći da prekrije cijelu površinu. Sir će se tijekom pečenja savršeno otopiti i stvoriti ukusnu koricu.

4. Pečenje

Zagrijte pećnicu na 180 °C i stavite jelo da se peče. Pekač ostavite u pećnici otprilike 20 minuta, ili dok ne primijetite da je sir lijepo otopljen i dobio zlatnu boju.

Posluživanje

Kada je jelo gotovo, poslužite ga toplo. Ovo jelo najbolje će se svidjeti kao glavno jelo, a možete ga poslužiti uz salatu ili neko drugo povrće po izboru.

Savjeti za dodatne okuse

Ako želite dodati još slojeva okusa, slobodno dodajte malo origana ili povećajte količinu soli i bibera u gljivama. Osobno volim dodati samo malo soli, ali slobodno prilagodite prema svom ukusu.

Ova palenta s gljivama i topljenim sirom ne samo da je ukusna, već je i zasitna, a priprema je brza i jednostavna. Uživajte u ovom jelu i dijelite ga s onima koje volite!