B0ŽJI DAR ZA ŽENE: Sprečava stvaranje tr0mba, jača živce, čuva kosu od opadanja

Susam je sjemenka koja se koristi u pripremi različitih jela i kao začin za meso i povrće. Jedan od poznatih proizvoda od susama je tahini, pasta koja se dobija mlevenjem pečenog sjemena. Osim što je ukusan, susam ima mnoge koristi za zdravlje.

Susam jača živce i reguliše nivoe masnoća u krvi, čime smanjuje rizik od raznih bolesti i poboljšava imunitet. Ulje susama je posebno korisno za sprečavanje stvaranja ugrušaka i poboljšanje rada nervnog sistema, te može pomoći kod umora, depresije i migrenskih glavobolja.

Takođe, susam je dobar za varenje i čišćenje crijeva. Može se pržiti ili peći na laganoj vatri, a pomaže kod zatvora, nepravilne stolice i uklanjanja crijevnih parazita.

Kada je u pitanju zdravlje kostiju, susam je koristan kod upala i bolova uzrokovanih reumatoidnim artritisom i osteoporozom. Preporučuje se konzumacija smjese od susama i jogurta za jačanje kostiju.

U trudnoći, susam je važan izvor kalcijuma i dijetetskih vlakana, što pomaže kod problema sa varenjem koji su česti tokom trudnoće.

Ova sjemenka se može dodati raznim jelima i koristi se širom svijeta, posebno u azijskoj, bliskoistočnoj i afričkoj kuhinji. U Americi se susam koristi kao začin za meso i povrće, a ulje susama često se koristi kao zamjena za maslinovo ulje ili u proizvodnji margarina.