CIMET I ŽALFIJA Skupa Jači Su 0d SVAKE HEMIJE: Zapišite 0VA 3 RECEPTA I Čuvajte Zauvijek Za Vašu Porodicu

Mnogi od nas preferiraju spavanje kao medvjedi zimi, kada se uvijek povećava sezona gripa, prehlade, virusa i raznih upala. Ordinacije su tada prepune pacijenata, pa bi možda bilo korisno isprobati neke od lijekova koje su naše bake koristile za sprječavanje bolesti prije nego što potražimo medicinsku pomoć. Jedna od takvih namirnica koja se svakodnevno koristi u kuhinji bila je lek za mnoge bolesti kroz vijekove.

Žalfija (Salvia officinalis) je biljka koja se koristi kao antibiotik već hiljadama godina. Ona je posebno korisna u liječenju infekcija grla, respiratornih problema i problema sa usnom šupljinom. Također pomaže u tretiranju infekcija želuca i crijeva, te može pomoći u smanjenju temperature i bolova u tijelu koji se javljaju u ranim fazama prehlade i gripa. Arapi, kao i Kinezi i Rimljani, smatrali su je ključem dugovječnosti zbog njenih antibakterijskih, antifungalnih i antivirusnih svojstava.

Naučno je dokazano da cimet uništava većinu bakterija, uključujući i one koje su otporne na standardne antibiotike, te pomaže u borbi protiv bakterije E. coli. Studije su pokazale da samo jedna čajna kašičica cimeta može uništiti 99,5% bakterija u roku od tri dana na sobnoj temperaturi. Stoga, nije loše isprobati neki od recepata koji koriste ove moćne sastojke.

Rakija od žalfije:

Potopite oko 250 grama listova žalfije u 1,5 litara rakije, po mogućnosti rakije visoke kvalitete. Ostavite da odstoji tri nedjelje, zatim procijedite i pomiješajte sa 1,5 kg neutralnog bagremovog meda. Sipajte u staklenu flašu i ostavite da odstoji još tri nedjelje, povremeno protresajući. Nakon toga, pijte svaki dan malu količinu.

Tinktura žalfije za prevenciju bolesti:

U 100 ml 70% etanola stavite 20 grama nasjeckanih listova žalfije. Ostavite na toplom mjestu mjesec dana, zatim procijedite i sipajte u boce. Dodajte 10 do 15 kapi tinkture u malu količinu vode, soka ili čaja i pijte tri puta dnevno. Nije preporučljivo za trudnice i djecu!

Čaj od žalfije i cimeta za borbu protiv bronhitisa:

Otopite dvije kašike šećera u pola litre mlijeka i pustite da provri. Sklonite sa vatre i dodajte kašičicu nasjeckane žalfije i pola kašičice cimeta. Ostavite da odstoji deset minuta, zatim procijedite i pijte tri puta dnevno.