“Imam pare, služi me dok sam živ, i nećeš se kajati” – Odlučila se udati za starca iz Njemačke, a kada je preminuo dočekao ju je pravi šok!

U našoj zajednici je primjetan trend da značajan broj ljudi odlazi u Njemačku u potrazi za boljim životom. Hana je 2014. godine otišla iz svoje matične Bosne i Hercegovine na tromjesečno radno putovanje u Njemačku s namjerom da zaradi dovoljno novca za kupovinu džipa. Prije odlaska Hana je morala ugasiti frizerski posao.

Dok je bila u Njemačkoj, Hana je preuzela ulogu čuvarice jednog starijeg čovjeka za kojeg se kasnije udala. Nakon njegove smrti, Hana je dobila penziju koju planira da iskoristi za povratak u svoj rodni grad.

Hana se prisjeća da je bila zatečena kada je promatrala rodne uloge konobarice i muškarca za kojeg je radila. Njena majka je bila zabrinuta zbog njenog odlaska u Njemačku i upozoravala ju je na nepoštenje za koje se navodi da tamo preovladava. Međutim, Hana već skoro deset godina Njemačku naziva svojim domom i trenutno razmišlja o svom putu. Čak i uz njen uspjeh, početak ispočetka za Hanu je bio težak put.

Kada je Hana stigla u Njemačku, njena rođena majka, koja se tamo penzionisala kao i Hanin otac, upozorila ju je na brojne prepreke s kojima će se suočiti. Hana se živo sjeća svojih prvih nekoliko dana u Njemačkoj, kada je morala sama savladati prepreke privikavanja na strani jezik i pronalaženja posla. Uprkos svojoj ranjivosti i anksioznosti, Hana je ustrajala. Na kraju se Hana našla u restoranu gdje joj je prišao muškarac. Srećom, jedan njen sunarodnik sa Kosova, koji je govorio srpski, bio je prisutan i mogao je da joj prevodi.

Čovjek ih je poslužio i čak sjeo za njihov sto. Hana se prisjeća da je osjetila mješavinu straha i nervoze kada joj je muškarac ponudio da joj pomogne oko papirologije tako što će se oženiti njome, ali pod uslovom da mu ona služi do kraja života kako bi spriječila da ga djeca pošalju u dom. Dotični čovjek je izazvao značajne probleme s Haninom djecom.