PAŽNJA! STIŽE NAM NEŠTO GORE OD SNEGA! Meteorolog upozorio: Najkritičniji noć i utorak jutro, OVI DELOVI SRBIJE ĆE BITI POGOĐENI

Veći dio Srbije proživljava mirno jutro nakon vikenda sa snježnim padalinama. Uprkos tome, RHMZ je upozorio da već večeras postoji mogućnost pojave ledene kiše.

U jutarnjem programu Kurir televizije meteorolog Nedeljko Todorović otkrio je u kojim će krajevima Srbije biti izgledne padavine.

Meteorolozi predviđaju da će tijekom poslijepodneva zahvatiti topao zrak, što će rezultirati vedrim nebom. Međutim, kako se približava noć, temperatura će pasti na oko nula stupnjeva ili potencijalno čak i niže na određenim mjestima. Posljedično, očekivane oborine i kiša će rezultirati stvaranjem leda, što će dovesti do ledene kiše.

Vjerojatnost da se pronađe neznatno je veća u zapadnim, jugozapadnim, južnim i istočnim područjima Srbije, posebno u dolinama i planinskim područjima. Manje ga ima u okolici Beograda i Vojvodine. Pri pažljivijem promatranju istočnog dijela Srbije postoji veća vjerojatnost da ćete ga tamo sresti, čak iu planinskim predjelima. Naime, zastupljeniji je u masivu koji se proteže od Đerdapa u Karpatskoj Srbiji i pruža se prema Zaječaru, Crnom vrhu i Deli Jovanu. Alternativno, može biti prisutan u Negotinu i Zaječaru, koji se nalaze na suprotnoj strani planine, prema dolini Vlaške.

Prema Todorovićevim riječima, ledena kiša može biti znatno opasnija od snježnih padalina u brojnim scenarijima.

Kada su u pitanju opasni vremenski uvjeti, ledena kiša predstavlja veću prijetnju od snježnih padalina u brojnim okolnostima. To je uglavnom zbog kretanja ljudi i prometa, budući da se oborina čini kao kiša iako se zapravo pretvara u led. Tijekom dana početak kiše nije toliko zabrinjavajući, ali kada otkuca ponoć, rizik se značajno povećava. Najkritičniji vremenski okviri za pojavu ledene kiše su druga polovica noći i rano jutro, posebice na istoku Srbije gdje opasnost može potrajati do 9 sati, a moguće i do podneva.

Nakon toga je pozornost preusmjerio na oborine i istražio kakva točno očekivanja možemo imati u vezi s njima.

POgledajte video ovdje

Prema prognozi, značajnijih snježnih oborina neće biti. Ipak, oborina će biti večeras, sutra ujutro i tijekom noći. Sutrašnja će kiša zbog nepovoljnih uvjeta u petak biti slabija od one u petak. Toga je dana čak i na Koponiku padala kiša prijepodne i prijepodne, a zatim je brzo prešla u snijeg, što je rezultiralo relativno velikom količinom oborine na tom području. Najviše oborina očekuje se u utorak. Poslijepodne će kiša u gorskim predjelima prijeći u snijeg, ali ne i u nižim. Postoji mala vjerojatnost za kratkotrajni snijeg u nižim predjelima gorja. Ove izjave dao je izvor.