Žene ovog plemena su lijepe kao boginje – Ne kupaju se, a koža im je nježna, i mirišljava?!

Pleme u kojem žive najlepši ljudi na svetu imaju posebne običaje i rituale koji ih čine posebnim.

Godinama je drevno pleme polunomadskih stočara poznato kao Himba privlačilo fotografe na neplodni severozapad Namibije. Kao rezultat toga, upečatljiva slika Himbe – ako ne i njihovo ime – postala je poznata daleko izvan zabačenog, nemilosrdnog regiona Kunene u kojem žive i čuvaju stoku.

Razlog za to je “otjize” – pasta od putera, masti i crvenog okera – ponekad namirisana aromatičnom smolom – koju Himba žene nanose svako jutro na kožu i kosu, dajući im prepoznatljivu crvenu nijansu. Pogled na tradicionalne Himba žene postao je ikona Afrike.

Bilo je mnogo spekulacija o poreklu ove prakse, a neki tvrde da je to zaštita njihove kože od sunca ili odbijanje insekata. Ali Himba kažu da je to estetski razlog, neka vrsta tradicionalne šminke koju nanose svako jutro kada se probude. Muškarci ne primenjuju otjize.

Naime, ovaj narod važi za najlepše afričko pleme. Tradicionalno i muškarci i žene idu u toplesu, nose suknje izrađene od životinjske kože u raznim bojama, a odrasle žene nose jednostavne kožne ogrtače i kožne čarape kako bi zaštitili svoje noge od otrovnih životinjskih ugriza.