Žene sa mora dolaze pravo kod ginekologa? Dr. Kostić upozorava na OVAJ problem!

U proteklih mjesec dana Broj pacijentica koje posjećuju ginekologe pokazuje značajan porast. U Srbiji sve više žena traži pomoć ginekologa, što je navelo dr Aleksandru Kostić iz Doma zdravlja “Dr Simo Milošević” da otkrije sa kakvim se zdravstvenim rizicima suočavaju ove žene.

Prema rečima dr Kostića, urogenitalne infekcije su najčešći razlog zbog kojeg žene posećuju ginekologe tokom letnjih meseci. Žene će vjerovatno provoditi više vremena na plaži, plivati ​​u nehigijenskim vodama, duže boraviti u hladnoj vodi, nositi mokre kupaće kostime, sjediti na mokrim peškirima i nositi neprikladan donji veš.

Svi ovi faktori povećavaju rizik od razvoja infekcija, napominje ona. Dr Kostić dalje otkriva da su tokom leta najčešće infekcije kandidom, ešerihijom koli i drugim crevnim bakterijama. Iako su to bakterije i gljivice koje se prirodno javljaju u urogenitalnom traktu žena, one su prisutne u vrlo malom broju.

Uz redovne preventivne preglede, ženama se savjetuje da poduzmu dodatne mjere opreza tokom ljeta kako bi izbjegli ove infekcije. Prisustvo velike količine laktobacila, korisnih bakterija, pruža zaštitu od brojnih infekcija.

Međutim, ako se broj ovih korisnih bakterija smanji, gljivice i bakterije počinju brzo da se razmnožavaju, što može uzrokovati probleme. Tokom ljetnih mjeseci preporučuje se proaktivan pristup korištenjem probiotika, posebno onih namijenjenih ženama koji se mogu unositi ili primjenjivati ​​lokalno.