Žive po neobičnim pravilima već vijekovima – Pleme na svijetu gdje žene vode glavnu riječ, ne koriste vodu za kupanje već…

Pleme Himba je priznato kao jedno od najzapanjujućih plemena širom svijeta. Dugo su vremena odlučili da žive povučeno, čuvajući svoje običaje i tradiciju skrivenim od sveta kako bi izbegli nadzor i sačuvali svoj način života koji je negovan vekovima. Međutim, njihova je svijest na kraju evoluirala i oni su se iz izolovanog života transformisali u najfotografiranije pleme u istoriji. Sada ponosno pokazuju svoje jedinstvene rituale.

Njihov fizički izgled ih izdvaja i osvaja zapadnjake. Zanimljivo je da se ovo pleme smatra najljepšim afričkim plemenom. Muškarci i žene obično idu u toplesu, nose suknje izrađene od životinjskih koža u raznim nijansama, a odrasle žene nose obične kožne ogrtače i čarape kao mjeru predostrožnosti protiv ugriza otrovnih životinja.

Drevno pleme Himba Himbe naseljavalo je oštru regiju Kunene na sjeverozapadu Namibije, gdje nastavljaju da žive po svojim pravilima do danas.

U toj regiji osnovali su impresivna stočarska carstva koja su temelj njihovog bogatstva. Specijalizirani su za uzgoj ovaca i koza, a broj stoke određuje njihov materijalni i društveni status. Njihov glavni izvor hrane su kišne kulture, kao što su proso i kukuruz, a ponose se svojim izuzetnim mesom i mlijekom.

Pleme radije razmjenjuje svoju robu za brašno, začinsko bilje i med, a samo povremeno prodaje svoju stoku za gotovinu. Nažalost, najveći izazov sa kojim se suočavaju je česta pojava suša, što značajno utiče na njihov način života.

Voda je dragocjena roba i kao takvu su donijeli zakon koji dozvoljava samo muškarcima da je koriste za kupanje i higijenske svrhe. Neki članovi plemena su se zaposlili u prirodnim rezervatima, a sav zarađeni novac ravnopravno se dijele među članovima plemena.