AKO IMATE OVO OBOLJENJE, NIKAKO NEMOJTE JESTI BANANE! Odmah provjerite, izazivaju katastrofu

Kao što većina nas zna, banane nisu samo omiljeno voće većine, već i zdrav zalogaj bogat vitaminima i mineralima. One su veoma hranjive, stoga je preporučljivo da zadržite određenu količinu kao međuobrok ili tokom dijeta i specifičnih režima ishrane. Banane su izvanredne za održavanje optimalnog nivoa energije u tijelu i pozitivno djeluju na zdravlje srca.

Prednosti konzumiranja banana su mnogobrojne: povećavaju nivo energije, poboljšavaju mišićnu strukturu, potiču probavu i rad probavnog sistema, te su bogat izvor antioksidanasa, magnezijuma, vitamina C, vitamina B6 i folata.

No, ako redovno konzumirate banane, korisno je biti svjestan i nekih potencijalnih rizika.

Banane mogu biti opasne za osobe koje imaju različite alergije, kao i za one koji pate od astme ili atopijskog dermatitisa. Alergije na hranu nastaju kada organizam prepozna određenu hranu kao prijetnju, što može rezultirati svrabom i promjenama na koži.

Također, banane su bogate ugljikohidratima i šećerom, što može povećati nivo šećera u krvi, posebno kod osoba koje boluju od dijabetesa. Radi regulacije, preporučuje se kontrola veličine porcija i razmatranje s kojom hranom se kombinuju banane – birajte one sa visokim sadržajem proteina ili povrća bez škroba.

Kalijum je također prisutan u bananama, stoga osobe sa povišenim nivoom ovog minerala (poput onih s bubrežnim oboljenjima) trebaju izbjegavati ovo voće.

Dodatno, banane sadrže frukto-oligosaharide, spojeve koji nisu preporučljivi za osobe koje pate od sindroma iritabilnog crijeva, čiji simptomi uključuju bolove u stomaku i nadutost.