Bičuju svoje žene do krvi i lome im grane od leđa – Bizarni rituali afričkog plemena za koje nikada niste čuli…

Tokom rituala za izbor supruge u plemenu Hamer, postoji strogo pravilo koje zabranjuje kandidatkinjama da pokazuju znakove slabosti, poput suza zbog bola ili bilo kakvih znakova patnje. Ovaj ritual je izuzetno važan, jer služi kao test strpljivosti i vrednosti kandidatkinje za udaju. Hameri, etnička grupa smještena u Etiopiji s populacijom od oko 75.000 ljudi, pridržavaju se vjerovanja da zemlja, nazvana “Buš,” ne pripada pojedincima, nego svima zajedno.

Život u plemenu Hamer nije lak, budući da se suočavaju s izazovima kao što su nedostatak vode i neprijateljsko okruženje.

Osnovna aktivnost plemena je uzgoj ovaca, a muškarci imaju dominirajući položaj u društvu. Žene se bave obradom slabo plodne zemlje i gajenjem osnovnih životnih namirnica kao što su kukuruz i pasulj. Ručni rad je težak, a žene također obavljaju kućanske poslove i brinu se o djeci.

Plemenski članovi Hamera izrazito vode računa o svom izgledu. Njihovo tijelo prolazi različite tretmane za ulepšavanje, uključujući upotrebu crvene paste koja je napravljena od smeše okera i životinjske masti. Ova praksa ne samo da služi estetskim svrhama, već također štiti od insekata i divljih životinja karakterističnih za njihovu okolinu.

Žene Hamer nose upečatljiv nakit izrađen od šarene kože ovaca i imaju neobične frizure oblikovane maslacem i crvenom glinom, često slične dredovima. Svaka žena Hamer vješto kreira ove frizure kako bi ih zaštitila tijekom spavanja koristeći posebne jastuke.