Da li često zijevate? Do sada smo mislili da je pospanost glavni razlog, ali sada znamo koliko ozbiljno ovo može da bude!

Zijevanje normalizuje krvni pritisak, poboljšava raspoloženje i pomaže u sprječavanju srčanog udara i drugih srčanih oboljenja, kažu ljekari. A znate li kako uopšte dolazi do ove pojave, zašto zijevamo?

Zijevanje je najmisteriozniji fenomen ljudskog tijela i dalje predmet brojnih istraživanja naučnika. Poznato je da bebe počinju da zijevaju još u materici, a gotovo da nema živog bića koje to ne radi.

Najčešće mislimo da zijevamo jer se nismo dovoljno spavali ili kad nam je dosadno, međutim to uopšte nije istina. Istraživanja su pokazala da ova pojava nema nikakve veze sa nedostatkom sna ili dosadom, piše Mondo.rs.

“Postoje situacije kada osoba zijeva a ni najmanje nije pospana”, napominju somnolozi.

Do ove pojave dolazi kada smo u prostoriji koja je zagušljiva, gdje je previše vruće ili nema vazduha, a ponekad i kada smo zabrinuti. Kad smo pod stresom, mozak se ponovo pokreće i “pregrijava”. Nervni sistem odmah uključuje odbranu, a to je zijevanje, pokušavajući da “ohladi” mozak.