Hortenzije vole sirće i MLJEVENU kafu: Pratite ove savjete tokom sezone i imat ćete 10 puta više cvjetanja!

Hortenzija, istaknuta figura u očaravajućem carstvu romantičnih vrtova, krasi krajolik svojim živim nijansama i impresivnim cvjetovima. Od početka ljeta do dolaska jeseni ovaj zanosni cvijet osvaja sve koji se s njim susretnu. Uz zadivljujuću paletu koja uključuje nijanse ružičaste, plave, bijele i crvene, hortenzija je botaničko blago koje se jednostavno ne može previdjeti.

Nijansa cvjetova varira ovisno o pH vrijednosti tla. To znači da bi se vaše plave hortenzije mogle transformirati u ružičaste cvjetove sljedeće godine ako je kiselost tla neutralna, a ne kisela.
Ljubitelji hortenzija s bogatim iskustvom velikodušno nude svoje uvide i anegdote. Gospođa Zuzana prenosi svoju mudrost i kaže:

“Nakon što sam dva desetljeća njegovala svoje hortenzije, puno sam naučila.”

Smještena ispod najhladnijeg bora u vrtu, hortenzija uspijeva uz približno 3 sata dnevnog sunčevog svjetla. Ove biljke uspijevaju u kiselom tlu, što je uvjet koji je lako zadovoljiti prisutnošću borova.
Od proljeća do kasne jeseni, ova biljka dobiva tjednu dozu stipse i mljevene kave kao svoju redovitu rutinu gnojidbe. Trenutno je visok oko 1,8 metara i može se pohvaliti promjerom od 2 do 2,5 metara.

Za razmnožavanje hortenzija iz reznica, odabirem čvrste i neoštećene pupoljke i podrezujem ih na oko 10-15 cm duljine, odmah ispod niza listova. Nakon uklanjanja donjeg lišća, donji dio uronim u sredstvo za pospješivanje rasta i stavim ga u odgovarajući medij.

Kako bih osigurao optimalan rast, pazim da temeljito zalijevam i održavam stalno vlažan supstrat. Biljka se brzo ukorijenila u ovom okruženju. Stipsa i mljevena kava izvrsne su komponente za zakiseljavanje tla, osiguravajući savršene uvjete za potrebe biljke.