Koje vozilo ima prednost na OVOJ raskrsnici? Čak 90% vozača pogriješe na prvom pokušaju!

Prometni znakovi, ti dragocjeni putokazi na cestama, igraju ključnu ulogu u uređenju raskrižja i reguliranju prometa u različitim situacijama. No, nerijetko se vozači suoče s konfuzijom kad se nađu u neobičnim okolnostima. Kada se nađete na cesti koja ima postavljen znak koji daje prednost drugima, vaša odgovornost je jasna: zaustavite se.

Nakon što zaustavite svoje vozilo, ako je znak obavezujući, morate ustupiti prednost svim vozilima koja se kreću tom cestom koju prelazite. Ako se, pak, vaše vozilo i drugo vozilo približavaju znaku “stop” na istoj glavnoj cesti, s tim da drugo vozilo dolazi iz suprotnog smjera, pravilo desne strane postaje ključno.

To znači da biste trebali dati prednost drugom vozilu jer se približava s vaše desne strane na raskrižju vaših puteva. Također, kad vozilo skreće ulijevo, obvezno je ustupiti prednost vozilu koje se nastavlja kretati naprijed u istom smjeru.

Dajte da razmotrimo scenarij prikazan na slici: Natpis iznad semafora može zbuniti vozače. U slučaju da svijetli zeleno svjetlo, to jasno ukazuje da automobil ima pravo prolaza, dok autobus mora ustupiti prednost. No, što ako semafor ne radi?

Tada se moramo povesti prema prometnim znakovima, a oni jasno daju prednost autobusu u ovoj situaciji. U slučaju kvara semafora, pravilo desne strane i dalje vrijedi, što znači da bi autobus trebao imati prednost pred automobilom, a njihovo prolazak bi bio nemoguć.