Malo koja osoba zna za OVAJ intimni običaj srba – Ogrije pod maskama po selima, OVO rade kada netko umre!

U većini ruralnih područja Srbije postoje neki malo poznati običaji, a ima naznaka da su neki od tih običaja i danas ostali u većini ruralnih područja. Kao što svi znamo, srpska kultura je puna različitih običaja za koje većina nove generacije nije ni čula.

Naravno, najzanimljiviji i najčudniji među njima su oni vezani uz odnos između muškaraca i žena, od kojih bi se neki danas mogli naći i pred sudom. Ovaj običaj je značio da muškarac ima pravo oženiti više od jedne žene. U Vojvodini su ovi slučajevi zabilježeni već u prvoj polovici 18. stoljeća. Ova praksa je nezakonita, pa će svi koji budu uhvaćeni u tome biti kažnjeni.

Strndžanje? Jedan od običaja je i strndžanje. Predstavlja jedan od najbizarnijih običaja, jednostavno rečeno, predstavlja maženje, ljubljenje, maženje između mladića i djevojaka koji nisu u ljubavnoj vezi. Kod nas se uglavnom bavi u Negotinskoj Krajini.

Tada se obično stanovnici nekog vlaškog sela nađu u gorućoj pećini, pa se svi ljube i dodiruju. Sve djevojke isprobavaju sve dečke i obrnuto, i svi nose maske. Suputnici su se iscrpili.

Udati se za udovca? Predstavlja bračni savez između žene i brata njenog pokojnog muža. Kao što je slučaj sa sestrinstvima, ovaj se običaj prakticira ako žena ili muškarac nemaju djece sa svojim umrlim partnerom.