Misteriozna rupa se pojavila u sred sela u Srbiji – Niko nema pojma kako je ona nastala!

Smešteno na pola puta između Divčibara i Kosjerića, živopisno selo Ražana je nekada važilo za oličenje idiličnog življenja zbog obilja dvorišta osvetljenih lampionima koji su u sumrak stvarali spektakl od kojeg zastaje dah u gotovo svakom domu, što ga čini popularnom turističkom destinacijom.

Selo ima osebujnu udubinu koja ostaje obavijena velom misterije, a njeno porijeklo i funkcija tek treba da se utvrdi. Kako bi pomogao u istrazi, timu istraživača pridružio se Boris Stanojević, speleolog iz Beograda.

Opšte je poznato postojanje tunela u blizini, iako je njegova klasifikacija kao pećina bila neizvjesna zbog nedavnog urušavanja poda. Tražeći pomoć, angažovao sam tim speleologa koji su analizirali priložene uzorke stijena i utvrdili da nije riječ o krečnjačkoj pećini, već da je nastala tektonskim silama.

Boris je obavijestio RINU da je na video-snimku prikazana prepoznatljiva potkonstrukcija koja je simbolična za speleološke formacije. Prirodne padavine dovele su do stvaranja jezera izuzetne bistrine.

Prema lokalnom narodnom predanju, zagonetni tunel su započeli Francuzi tokom njihovog prolaska kroz ovo područje, ali je izgradnja zaustavljena izbijanjem Drugog svjetskog rata, prema riječima starijih stanovnika.

Konstrukcija tunela u prošlosti bila je podijeljena na dva dijela. Početni plan je bio stvaranje dva otvora, svaki široka dva i po metra.