Na koju stranu se žena okreće? Optička iluzija koja otkriva da li ste inteligentni, ili ne!

Na društvenim mrežama moguće je pronaći različite zanimljivosti, ali i prisjetiti se nekih starih objava. Jedna od njih je i ova optička iluzija nastala prije više od pet godina, ali ponovo je privukla pažnju brojnim ljudima.

Optička iluzija nastala je po uzoru na takozvanu “Spinning Dancer” iluziju iz 2003. godine, a pitanje je isto. Na koju stranu se žena okreće?

“Ovo je novo i drugačije od optičke iluzije ‘Spinning Dancer’. Vrti li se ova žena ulijevo ili udesno (u smjeru kazaljke na satu ili suprotno)? Ili oboje? Ovo me izluđuje”, napisao je korisnik Youtubea ispod videa.

Naime, prema istraživanju Yalea, ova iluzija navodno otkriva i koliko je koeficijent nečije inteligencije.

Ako se žena okreće u smjeru kazaljke na satu, vaša lijeva hemisfera, koja je odgovorna za logiku, pamćenje, matematičke i jezične sposobnosti te analitičko razmišljanje je aktivnija.

Ako se žena okreće u smjeru suprotnom od kazaljke na satu, aktivnija je vaša desna hemisfera koja je odgovorna za emocije, neverbalnu komunikaciju, intuiciju, muzikalnost, likovnost i maštu.

Međutim, ako s lakoćom možete promijeniti smjer kretanja žene, navodi se da imate IQ iznad 160.

Iako je kod nekih ljudi poprilično teško utvrditi koja je hemisfera mozga dominantna, smatra se da oni koji samo s naporom (ili nikako) mogu promijeniti smjer kretanja žene su više praktične i racionalne osobe, dok oni koji lako mijenjaju smjer imaju najbogatiju maštu i intuiciju.