Ova imena su najzastupljenija u Srbiji, a muslimanska su! Bili smo ubijeđeni da su stara srpska imena, a zapravo nisu! Evo o kojim imenima je riječ..

Jedan od najzabavnijih dijelova pripreme za dolazak naše bebe jeste da izaberemo ime za nju. Nekim roditeljima je to i najteži dio, jer znaju da će to ime da prati njihovo dijete cijeli život, pa provode puno vremena u biranju.

Postoje tri imena koja su najpopularnija u Srbiji. Ljudi su bili ubijeđeni da se radi o starim srpskim imenima, ali su ona ustvari muslimanska. Trendovi se miejnjaju iz godine u godinu, pa su danas najpopularnija kratka imena za djevojčice koja imaju i neobična značenja. Neki biraju imena za svoju djevu da su klasična i starinska, dok ima i ”modernih” roditelja koja biraju kratka imena koja su arapskog porijekla.

 

SARA– Ovo ime potiče od riječi ”sari” što označava vladaricu, knjeginju ili ženu koja je visokog ranga. Ukoliko pogledamo značenje arapskog imena Sara , to označava sreću, veselu i radosnu djevojčicu”. Ovo ime je jako popularno kako mešu hrišćanskim narodom, tako i među muslimanskim. Posljednjih godina ovo ime je najzastupljenije i u Srbiji, Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini.

EMA– može da bude skraćenica od mnogih imena, pa samim tim znači i da posjeduje različita značenja. U Srbiji može da bude skraćeno od Emilija, dok u muslimanskog naroda to ime može da bude skraćenica od Emina ili Emira. Ime je izvedeno od njemačke riječi ”ermen” što označava univerzalni ili cijeli. Ukoliko ne znate koje ime biste dali svom djetetu, ovo je jedno od zaista lijepih.

 

 

HANA– ukoliko ovo ime izdvojimo iz arapskog porijekla ono označava ”iskusna žena, puna razumijevanja”. Prema nekim podacima ovoo ime je nastalo od biljke hannan (kana) koja označava milost. Jedno je od najzastupljenijih imena u Evropi, a postoje razne verzije kao: Hannah, Hana ili Hanna. Prvi put se odo ime pojaviloo u 20, stoljeću u Češkoj.