Slika stara 100 godina izazvala novi rat u Srbiji – Ljudi ne vjeruju šta vide na slici!

Jedna fotografija, snimljena prije gotovo jednog stoljeća, koja prikazuje svadbu u užičkom kraju tridesetih godina prošlog stoljeća, nedavno je izazvala žestoku raspravu i oštru reakciju internetske zajednice.

Na staroj fotografiji prikazan je veliki stol, okružen mnoštvom uzvanika na vjenčanju. Tu su i trubači, koje su gosti jednako voljeli i tada kao i danas.

Međutim, nakon detaljnijeg promatranja, postaje očito da prvim planom u potpunosti dominiraju muškarci. Od mladih do staraca, bradatih i inače, ne može se vidjeti niti jedna žena. Na ovoj slici su žene i djevojke ili smještene daleko u pozadini ili su jedva uočljive.

Njihova je prisutnost gotovo neprimjetna. Zašto žene nisu vidljivije? Zagonetno je zašto su potisnute u drugi plan i ne sjede za stolom s muškarcima. Žene su ostale zatvorene u svojim domovima, lišene mogućnosti da se udaju. U ovoj sceni prisutna je i žena.

Žene prisustvuju okupljanju i ne ostaju kod kuće, već umjesto toga čekaju da muskadi bude poslužen prije nego što zasjednu. To je ono što slika barem sugerira. Svadba je bila organizirana tako da je svaka domaćica uz pile i pogače ponijela boščaluk, vrstu slanog peciva.