Gradom odzvanja glasan huk – Panika u Novom Sadu, građani ne znaju šta se dešava!

Građani Novog Sada iznose različite spekulacije, a evo o čemu se radi.U srijedu popodne, buka koja se čula u različitim dijelovima grada iznenadila je stanovnike Novog Sada. Građani su bili zbunjeni i nesigurni zbog tog neobičnog zvuka, a mnogi su izražavali svoje pretpostavke i osjećali strah.

Ovo nije prvi slučaj da stanovnici čuju ovakav zvuk, koji proizlazi iz postojenja Termoelektrane toplane (Te-To) u gradskoj četvrti Šangaja.Tokom protekle četiri decenije, otkako je ovo postrojenje osnovano, buka se čula svaki put kad je Te-To povezana ili isključena iz gradske daljinske grijalice, kao i tokom izvanrednih situacija ili radova.

Ovaj postupak uključuje oslobađanje zraka iz kotlova i cijevi kako bi se izjednačio pritisak. Ranije, iz Termoelektrane toplane nisu davali službene obavijesti Novosađanima o takvim radovima.Termoelektrana je elektrana koja proizvodi električnu energiju iz toplinske energije.

Osnovni princip rada termoelektrane je pretvaranje toplinske energije, obično dobivene iz sagorijevanja fosilnih goriva poput ugljena, prirodnog plina ili nafte, u mehaničku energiju, koja se potom koristi za generiranje električne energije. Termoelektrane često uključuju kotlove za proizvodnju pare i parne turbine koje pokreću generatore električne energije.