Šta se krije u misterioznoj sobu 217? Hotel koji je poslužio kao inspiracija za poznati horror film “Isijavanje”!

Stiven King, neprikosnoveni majstor horor romana, ideju za svoje remek-delo Isijavanje dobio je 1974. godine, kada je sa suprugom Tabitom proveo jednu noć u izolovanom hotelu Stenli koji se nalazi u Koloradu, u blizini Stenovitih planina. King je tada imao zastrašujuće snove, na osnovu kojih je tri godine kasnije napisao knjigu koja mu je donela svetsku slavu. Naime, on je rezervisao hotel u jesen, nešto pred zatvaranje sezone, a on i supruga su bili jedini gosti u hotelu, pa je sve delovalo dosta sablasno.

On je lutao praznim hodnicima, a san koji je sanjao ga je prestravio – njegovog malog sina je jurilo vatrogasno crevo po istim tim hodnicima… Probudio se u znoju, otišao da ispuši cigaretu i negde na polovini je već imao ideju za “Isijavanje”. Ako vas zanimaju misterije i intrige smeštene u luksuznom hotelu “Rajsko mesto” čiju je vlasnik bogata porodica Marčenko, onda pogledajte seriju “Jača od sudbine”, koja se emituje svakog radnog dana u dva termina, od 15h i od 22h na Kurir televiziji.

Režiser Stenli Kjubrik je 1980. godine na osnovu Kingovog romana snimio istoimeni film, koji slovi za jedan od najboljih horora svih vremena i bavio se porodicom koja se preko zime doseljava u hotel u Koloradu, koji samo na prvi pogled deluje idilično. Glavne uloge tumačili su Džek Nikolson i Šeli Duval, a činjenice o mestu koje je davne 1909. godine sagradio američki biznismen Frilan Oskar Stenli su brojne.