Stručnjak najavio dolazak “najuzbudljivijih godina” u historiji – Ovo se NIKADA nije desilo u toku historije!

Promjene u društvu, tehnološki napredak, klimatske promjene i hladni rat u Evropi kontinuirano transformiraju svijet u kojem živimo.

Jedno je sigurno – važno je razmišljati o budućnosti, ali i preispitati općeprihvaćene pretpostavke i dati “prostora” novim idejama i perspektivama.

Nevjerovatna saznanja o budućnosti, geopolitičkim promjenama i utjecaju Azije na Zapad ispričao je na Weekend Media Festival Kishore Mahbubani, singapurski diplomat, bivši predsjednik Vijeća sigurnosti UN-a i stručnjak za međunarodne odnosne na panelu ‘Je li (se) zapad izgubio?“.

Zašto je Singapur najbogatija zemlja svijeta?

Mahbubani je na primjeru Singapura, najbogatije zemlje na svijetu, prikazao rapidni napredak Azije i njezinih regija. Riječ je o zemlji koja nema svojih prirodnih resursa, čak ni vodu, a koja je zbog svoje raznolikosti i uspjela ostvariti zadivljujući rast u posljednjih 40 godina.

“Meritokracija – u Singapuru selektiramo najbolje stručnjaka za rad u različitim institucijama – od vlade i drugih državnih tijela pa sve do zdravstvenih, obrazovnih i drugih sistema.

Drugo je pragmatizam odnosno razmišljanje da bez obzira s kojim problemom se Singapur susreo, neko se negdje već susreo s tim istim problemom, a onda samo treba pronaći to rješenje i primijeniti ga. I zadnje, niti jedan novčić nije izgubljen zbog korupcije”, rekao je Mahbubani, objašnjavajući tri ključna razloga zbog kojih je Singapur to što je danas.