Tikvice najbolje uspijevaju kada se posade u kante ili saksije: Evo kako da ih gajite na balkonu

Za one koji nemaju pristup vrtu ili dvorištu, dobra je vijest da se tikvice mogu uspješno uzgajati u kantama ili posudama, nudeći prinose usporedive s onima iz tradicionalnog povrtnjaka.

Na vašoj terasi predstavljamo vam šest vrijednih savjeta za uspješan uzgoj tikvica.

Pri odabiru odgovarajuće vrste poželjno je odlučiti se za minijaturne tikvice koje se lako uberu i konzumiraju. Za one istančanog nepca ne treba zanemariti kulinarsku vrijednost cvjetova tikvice.

Prilikom odabira posude za sadnju tikvica, važno je odabrati mudro. Zbog plitkog korijenskog sustava tikvice mogu uspijevati i u posudama. Dovoljna je posuda dubine 30 cm. Ipak, preporučuje se odlučiti se za veće posude sa slojevitom zemljom kako bi tikvice dobile dovoljno hranjivih tvari. Keramičke ili drvene posude idealan su izbor, a ne zaboravite ih redovito zalijevati jer tikvice imaju jak afinitet prema vodi.

Za optimalan rast tikvica ključno je osigurati im tlo koje učinkovito zadržava vlagu. Preporučena mješavina tla za tikvice sastoji se od približno jednakih dijelova ilovače, domaćeg komposta i lišća. Ova kombinacija ne samo da osigurava potrebne minerale, već osigurava i zadržavanje potrebne vlage za uspješan razvoj biljaka tikvica.

Kada je riječ o tikvicama, one imaju jak afinitet prema sunčevoj svjetlosti. Kao rezultat toga, ključno je postaviti posudu na mjesto koje ima obilje sunca. Omogućite im minimalno 6 sati sunčeve svjetlosti svaki dan, što ne bi trebalo predstavljati poteškoće jer se posude lako prenose i po potrebi premještaju po balkonu.

Osigurajte im strukturu na koju se mogu popeti, poput ograde na terasi.

Osigurajte redovito zalijevanje biljaka tikvica. Kao što je već spomenuto, tikvice uspijevaju u vlažnim uvjetima, iako ne vole biti potopljene u vodu. Važno je uspostaviti ravnotežu i izbjegavati pretjerano zalijevanje.