Toplotni val još uvijek nije dostigao vrhunac? Temperature će ići čak i iznad 40 stepeni Celzija?!

Toplotni val koji je iz Evrope stigao u Bosnu i Hercegovinu danas je na vrhuncu. Za područje gotovo cijele zemlje izdat je crveni meteoalarm, a ljekari savjetuju izbjegavanje boravka na otvorenom u najtoplijem dijelu dana. Tropske vrućine ispraznile su ulice bh. gradova.

Najveći gradovi bilježe danas temperature više od 40 stepeni u hladu. U Zenici je u 17:00 sati izmjeren 41 stepen, a u Mostaru je živa na termometru tu vrijednost dostigla još u 14:00 sati. U Banjaluci, Bijeljini i Bihaću živa na termometru dostigla je vrijednost od 40 stepeni Celzijusa.

U Mostaru je, ispod Starog mosta, izmjereno i nevjerovatnih 50 stepeni. Toplotni ekstremi i izostanak padavina Banjaluci su donijeli probleme sa vodosnabdijevanjem, pa rubnim dijelovima grada prijeti nestašica vode.

Zbog temperaturnih ekstrema veliki broj pacijenata bilježe i službe hitne medicinske pomoći. Ljekari savjetuju izbjegavanje aktivnosti na otvorenom, veći unos tečnosti, laganiju odjeću.

Ipak, na graničnim prijelazima na izlazu iz zemlje, posebno ka moru, bilježe se gužve. Onima koji moraju na put savjetuje se da za polazak biraju jutarnje sate.