Žene koje peru suđe su nezadovoljne u braku i loše im je u krevetu sa suprugom otkriva srpska psihoterapeutkinja…

Ova tema je intrigantna ne samo ženama nego i muškarcima, a odnosi se na transformaciju bračne dinamike. U prošlosti je bio običaj da muškarci rade i zarađuju novac za svoju obitelj.

U prošlosti su žene primarno imale zadatak brinuti se za svoju obitelj i dom, uključujući vođenje kućanskih poslova i brigu o djeci. Međutim, vremena su se od tada dramatično promijenila. U današnje vrijeme muškarci nisu ograničeni na posao postolara i obavljanje kućanskih poslova poput pranja suđa i usisavanja. Umjesto toga, evoluirali su u partnere pune ljubavi koji aktivno pomažu svojim ženama u njihovim dužnostima.

Upit postaje točan – do kojeg je stupnja valjan?

Tijekom gostovanja u nastupnoj epizodi TV emisije “150 minuta” Milena Milanović iznijela je nekoliko zapažanja vrijedna pažnje. Izrazila je uvjerenje da se pitanje ravnopravnosti spolova i podjele kućnog rada često pogrešno tretira.

Je li raspodjela tih poslova pravedna i uravnotežena ili postoji neravnoteža?

Najčešći problem s kojim se susreću parovi s ovim problemima je nedostatak komunikacije. Unatoč svemu naizgled shvaćenom, korijen problema leži u borbi za ravnopravnost spolova i usponu žena u zanimanjima koja su se nekada smatrala isključivo muškarcima. Naglasak je stavljen isključivo na financijska primanja muškaraca, dok se žene susreću s izjavama poput: “Dobila si što si htjela, sada zarađuješ vlastiti novac, ali ne zaboravi svoje dužnosti supruge i majke.” Milena dijeli.

Milena je predložila da bi plaćanje tjedne usluge čišćenja moglo biti potencijalno rješenje kada su oba partnera podjednako zauzeta. Međutim, ako je jedan partner zaposlen dok je drugi domaćica, postaje nejasno kako bi partner koji radi trebao doprinositi poslovima partnera koji ne radi. U ovoj situaciji komunikacija postaje optimalno rješenje. Milena je također napomenula da balkanski mentalitet cijeni muškarce koji se ne libe obavljati kućanske poslove, iako se smatra da ti poslovi tradicionalno nisu njihova odgovornost.