Ako vam smeta zvuk žvakanja, mljackanja ili srkanja, možda imate OVAJ neurološki problem – Mizofonija je problem zbog kojih se mogu urušiti čak i najjače veze!

Uzrokuju li određeni zvukovi kao što je jedenje, piće ili teško disanje da se osjećate osjetljivije od drugih? Mizofonija je stanje koje može ozbiljno utjecati na kvalitetu života pojedinca.

Prema britanskim znanstvenicima, radi se o pravom zdravstvenom problemu, sa simptomima koji se razlikuju od blage iritacije izazvane zvukom nekoga tko žvače u blizini.

Mizofonija može učiniti da se pojedinac osjeća zarobljeno ili nemoćno, što često dovodi do prekida osobnih odnosa i prijateljstava. Osim toga, nije samo zvuk žvakanja ono što može uzrokovati iritacije – srkanje i teško disanje također su česti okidači.

Uzrok mizofonije još se proučava i još se ne zna radi li se o genetskom ili traumom izazvanom stanju, niti je li uzrokovana slušnim ili neurološkim problemom u mozgu.

Unatoč njegovoj prevalenciji, samo jedna od sedam osoba ispitanih u studiji koju su proveli Oxford i King’s College London bila je svjesna ovog stanja. Sve do nedavno, oboljeli su morali živjeti s tim jer je stanje bilo tako slabo shvaćeno. Studija je obuhvatila skupinu od 772 odrasle osobe u Velikoj Britaniji.

Od sudionika se tražilo da procijene svoje emocionalne reakcije na različite uobičajene zvukove “okidača”. Identificirana su ukupno 142 zvuka koja su izazvala “značajne simptome” mizofonije. Derol Murphy, 41-godišnji grafički dizajner iz San Diega, odličan je primjer ovog stanja.