Ovaj čovjek je vlasnik najčudnije farme u cijeloj Srbiji – Dok svi uzgajaju ovce, kokoške i krave, Radosav gaji…

Naš fokus danas je na temi koja je uspjela zaokupiti i ostaviti dojam na cijelu regiju. Ova posebna tema je prilično jedinstvena i o njoj se ne raspravlja često.
Na temelju nedavnih studija, značajan broj današnje mladeži ne voli rad za prosječnu plaću. Osim toga, osjećaju nelagodu kada se u razgovoru spomenu zanimanja povezana s poljoprivredom.

Nije iznenađujuće naići na starije osobe koje rade u ruralnim područjima, dok njihovi potomci žive u inozemstvu.

Prilika uvijek ima na pretek za one koji su istinski zaljubljeni u ugošćavanje, a jedan Srbin osmislio je iznimno pametan plan.

Igrom slučaja naletio je na nekonvencionalan pothvat gledajući televizijski program o humusu koji proizvode gliste iz Kalifornije.

U to vrijeme moja ideja mi se svidjela, ali je naišla na zbunjenost onih oko mene. Nisu bili sigurni u njegovu prirodu i mehaniku. Podijelio sam svoje mišljenje s prijateljem i razmišljali smo o mogućnosti stvaranja čuda iz toga. Naši susjedi su nas radoznalo promatrali i pitali zašto se ne bavimo konvencionalnijim poslom. Na kraju smo nabavili pozamašnu količinu kalifornijskih glista iz Brčkog i počeli proizvoditi humus za domaćinstva. Ta se odluka pokazala mudrom, ispričao je u razgovoru za RINU Raćo Marković.

Unatoč početnim izazovima koji dolaze s pokretanjem novog pothvata, ustrajao je u svojoj ideji. Kao rezultat toga, uspio je skupiti nevjerojatnih 100 kalifornijskih glista u svom domu i proizvesti impresivnih 350 litara humusa.

Proces proizvodnje gnojiva na ovaj način ne samo da poboljšava kvalitetu tla, već i povećava količinu korisnih mikroba i bakterija prisutnih u njemu, čime izravno utječe na rast i izvrsnost same biljke. Vermikompost, koji služi kao osnovno gnojivo, dodatno se koristi u supstratu za uzgoj mladica i presadnica, kao i za prihranu biljaka tijekom svih godišnjih doba.