Prava opasnost je nešto drugo – svi se boje visokog krvnog pritiska dok vreba veća opasnost

Smiješno je kako se čitav svijet brine i govori o visokom krvnom pritisku. Naime visok krvni pritisak i jeste jedan od vodećih uzroka nastanka i razvijanja nekih oboljenja a i sam je hronično stanje.

Ali u tom strahu ljudi zaborave da pravu opasnost predstavlja nizak krvni pritisak. Nizak krvni pritisak može da dovede do trenutne smrti kod čovjeka. Ako osjetite ijedan od ova tri simptoma koja ćemo vam predstaviti u nastavku teksta, tebali bi odmah pozvati hitnu. Nama tačne parametre i informacije ekskluzivno prenose stručnjaci kardiolozi iz Kvinlendske klinike. 120 sa 80 je tačan nivo normalnog optimalnog krvnog pritiska. Kao što smo rekli ovo je idealni parametar ali blaga odstupanja su također normalna.

Gornja granica koja prelazi u hipertenziju je 140 sa 90 milimetara živinog stuba. Donja granica kada krvni pritisak prelazi u hipotenziju je 90 sa 60 milimetara živinog stuba.

Naglo povećanje krvnog pritiska može da izazove srčani napad ili čak moždani udar. Sa sobom i pad krvnog pritiska također nosi ozbiljne rizike i posljedice. Tokom djelovanja hipotenzije dolazi do manjeg okskrbljivanja organa krvlju.

To dovodi donjihove umanjene funkcije. Kada vam se jave slabost i malaksalost, gubitak ravnoteže, vrllo bitno je da izmjerite pritisak. Ako vam pritisak spadne ispod 85 sa 60 krajnje je vrijeme da pozovete hitnu pomoć jer lagano može doći do smrti.