VUČIĆEVA VELIKA IZJAVA – RESURSE ĆEMO DIJELITI SA MAKEDONIJOM I ALBANIJOM

Tri države spomenute u naslovu, Srbija, makedonija i Albanija su se dogovorile o formiranju zajedničke koalicije. Već najavljena kriza sa resursima, pretežno energenata i hrane, ove zime će prema predikcijama stručnjaka biti jako velika. Imati će ogroman uticaj na privredu i kvalitet života na svim područijima Balkana. Nestašice ovih resursa pojavit će se već na zimu, što ukazuje na to da će ova zima biti jedna od težih u jako dugo vremena.

Na sastanku predsjednik Aleksandar Vučić, Edi Rama premijer Albanije i premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski su se dogovorili i jendoglasno pristali na formiranje novog organa koji će služiti za dijeljenje viška energije i hrane. Aleksandar Vučić se također rasipa riječima i naznačava kako su resursi Srbije svi dostupni njegovim prijateljima iz Albanije i Makedonije.

Oficijalne informacije ove preskonferencije i sastanka prethodnog, donose nam novinari dilje zemlje. Srbija gotovo da zavisi komplentno o gasu koji se uvozi iz Rusije. Albanski premijer je znažno izjavio da ima namjere da traži pomoć od EU. Najbolja moguća opcija za Albaniju je pomoć od pola milijarde eura za troškove opskrbe energijom, izjavljuje premijer Albanije.